Blog

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook bij je kind!

Kinderen zijn nog echte avonturiers. Ze ontdekken spelenderwijs de wereld waarbij de zintuigen hun het meeste vertellen. Doordat kinderen nog aan het leren zijn en niet altijd even behouden gebeurt er wel eens een klein ongelukje. In de meeste gevallen is het vaak een kleine valpartijen of een zere ledemaat omdat het ergens tussen heeft gezeten. Benieuwd wat je in zo’n soort situatie moet doen of beter nog, hoe je zo’n situatie misschien wel kan voorkomen? In dit blog hebben we wat tips!

Hoog, droog én achter slot & grendel

Een ongeluk zit in een klein hoekje en jaarlijks gebeuren dan ook de meeste ongelukken met kinderen binnenshuis. Van een val uit het bedje tot aan het opeten of opdrinken van huishoudmiddelen, we hebben ze allemaal al voorbij zien komen. Een gouden regel om dit in huis dan ook zoveel mogelijk te voorkomen is “hoog, droog en achter slot & grendel”. Dat wil zeggen berg alle spullen zo goed en veilig mogelijk (als kan) op. Zet je spullen het liefste weg op hoge planken waar je kindje nooit bij kan komen. Heb je geen hoge planken? Zet het dan achter slot en grendel. Ruimtes waar kinderen hun vingers in of tussen kunnen steken? Plak het af of vul het op. Op deze manier heb je in ieder geval de grootste gevaren zoveel mogelijk geëlimineerd. Uiteraard kan er altijd nog wel eens iets mis gaan maar zo maak je de kans wel iets kleiner

Zorg voor een EHBO-koffertje

Gaat er wel iets mis? Dan is het belangrijk dat je bijvoorbeeld de wond of schaafplek meteen behandeld. Op deze manier hebben infecties geen kans om op te treden waardoor de schade nog redelijk binnen de perken blijft. Ieder huishouden moet dan eigenlijk ook voorzien zijn van een EHBO-koffertje of EHBO spullen. Pleisters, gaasjes, ontsmettingsmiddel en wondzalfjes komen altijd wel een keertje van pas.

Weet waar je naartoe kan gaan als het echt mis is

Is het ongelukje dat je kind heeft gehad zo ernstig dat je er zelf niks aan kan of durft te doen? Zorg er dan voor dat je weet waar je naar toe kan. Doordeweeks kan je uiteraard altijd je huisarts of tandarts bellen maar hoe zit dat eigenlijk in het weekend? Vaak zijn deze dan gesloten. Gelukkig hebben ze daar zelf ook aan gedacht en kan je altijd terecht bij een dienstdoende, iemand die dienst heeft dan weekend. Maar dat hoeft uiteraard niet. Heeft je kindje bijvoorbeeld een tandongeval gehad? Dan kan je ook gewoon bij een iemand anders terecht zoals Dental 365. Een spoedtandarts die eigenlijk 24/7 bereikbaar is voor spoedgevallen en dus ook voor jouw kleine dreumes in het weekend. Uiteraard wel altijd van tevoren even bellen of jullie langs kunnen komen.

Geef een reactie